Ulrikas smycken

Ädelstenar

Förr kallade man många av dessa ädelstenar för halvädelstenar. Ett namn som är något missvisande då dessa stenar också är ädelstenar. De kallades för halvädelstenar pga att man ansåg att dessa stenar inte var lika värdefulla och sällsynta som de "riktiga ädelstenarna" tex diamanter, rubiner mfl. Idag finns det dock "halvädelstenar" som är lika sällsynta som en del "riktiga ädelstenar" vilket har gjort att man i dag kallar alla dessa stenar för ädelstenar.

Eftersom det är ett naturmaterial så är varje stenpärla unik. De kan ha olika form och färg trotts att det är samma sten. Jade kan tex vara alltifrån blå till grön, till brun. Rosenkvarts kan både vara genomskinlig och ogenomskinlig. Formerna kan variera från slipande runda pärlor till sk chips dvs små slipade/polerade stenflisor.

Inom folktron ansåg man att vissa stenar tillhörde det stjärntecken man var född i. Dessa stenar kallades för Zodiakstenar och sas bringa lycka till den som bär den. En modern version av dessa Zodiakstenar är de sk månadsstenarna. Varje månad har sin sten. Vissa alternativa stenar har tagits fram då ursprungsstenen har varit dyr. Alternativsten står inom parantesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inom folktron har man även trott att ädelstenar har magiska egenskaper. Jag har listat ett antal ädelstenar och deras eventuellt magiska egenskaper. Vill man läsa mer om dessa stenar, gå in på www.gemake.se. Ett annat tips är "Boken om kristaller" av Judy Hall. En del av min text är hämtad ur hennes bok.

Jag har gjort en kollektion armband bestående av olika ädelstenar. Armband som kan ges bort till personer som behöver lite extra kraft och energi i sitt liv på grund av olika händelser eller till dig själv som ett vackert smycke. Om dessa armband innehåller magiska krafter låter jag bäraren avgöra. Läs gärna om de olika kristallerna för att hitta ett armband som passar för dig eller en nära och kär vän.

 • Agat - ger styrka, mod och drar till sig kärlek.
 • Akvamarin - en sten som är rogivande. Den står för renhet,glädje och mod.
 • Ametist - denna sten sägs rena och lugna och har dessutom läkande krafter. Det är en extremt stark  och beskyddande kristall. Ametisten har förmågan att lugna och stimulera själen. Mentalt gör den bäraren mer fokuserad, mindre splittrad och i kontroll av sina sinnen. Den underlättar beslutsfattandet och tillför sunt förnuft. Den hjälper mot sömlöshet orsakat av stress, mildrar huvudvärk och löser upp spänningar. Ametisten har förmågan att lösa upp ilska, rädsla och oro och lindrar vid nedstämdhet och sorg. Det är en sten som hjälper bäraren att hantera förluster men även psykisk, fysisk och emotionell smärta och stress.   
 • Aventurin - allmänt lugnande och helande.
 • Bergskristal - denna kristall skapar energi och öppnar upp för det positiva och goda i livet. Den har förmågan att kunna ta energin till högsta möjliga nivå och den stärker koncentrationen och låser upp minnet. Bergskristal sägs ha en förmåga att stimulera immunförsvaret och ge kroppen balans. En kristall som passar de flesta.
 • Citrin - lugnande och avstressande. Ger ökat självförtroende.
 • Granat - bars under lång tid som en beskyddande talisman då den påstods kunna varna för annalkande fara. Det är en starkt energigivande och vitaliserande sten som skänker lugn eller passion beroende på behov. Granat är en bra kristall vid kriser och trauman då den sägs skänka hopp och mod i tillsynes hopplösa situationer, den hjälper även till att omvandla kriser till utmaningar. Den öppnar bärarens hjärta och skänker självförtroende samtidigt som den hjälper bäraren att släppa värdelösa och gamla fixa idéer. Den hjälper även till att avlägsna hämningar och tabun. Granat sägs öka kreativiteten. Röd granat representerar kärlek och stärker sexualiteten.
 • Hematit - är en psykologiskt stark sten som stöder blyga kvinnor samtidigt som den stärker självkänslan, överlevnadsinstinkten, viljestyrkan och pålitligheten samt ökar självförtroendet. Den motverkar alla former av överdrifter som till exempel överätning, rökning med mera. Hematit är en bra sten vid matematik studier och tekniska studier då den hjälper till att reda ut problem och stimulerar koncentrationen samt hjälper bäraren att behålla fokus. Den stärker även minnet. Hematit har en förmåga att motverka oro och sömnlöshet.
 • Jade - är en symbol för frid och renhet. Den anses locka till sig tur och vänskap. Den skyddar bäraren från skada och skänker samtidigt harmoni. Jade är en renande sten både när det gäller det andliga och det fysiska. Kristallen påverkar det mentala genom att stimulera idéer och får uppgifter att verka mindre komplicerade. Den sägs främja fertilitet och barnafödande.
 • Jaspis - bra mot stress. Ger personen som bär den hälsa och skydd.
 • Krysopras - en sten som uppmuntrar. Den sägs ta bort negativitet och stress. En sten som drar till sig vänner.
 • Labodorit - ger glädje och ökar spontaniteten.
 • Lapis Lazuli - en skyddssten som ger mod och ökad konsentrationsförmåga. 
 • Malakit - denna sten är en kraftfull energisten. Den sägs vara bra för affärer då den drar åt sig kunder.
 • Mossagat - är en sten för personer som jobbar inom jordbruk eller med botanik då den har en stor samhörighet med naturen. Den sägs locka till sig rikedomar. Mossagat förbättrar självkänslan och löser upp rädsla och djupgående stress samtidigt som den skänker mod och vältalighet. Det är en optimistisk sten som hjälper bäraren att balansera sina känslor och uppmuntrar till tillit och hopp. Den sägs vara bra vid födlar då den minskar smärta och garantera en bra födsel. 
 • Månsten - en skyddssten vid resor som även ger frid och harmoni.
 • Obsidian - sägs ge skydd och frid.
 • Onyx - är en sten som skänker styrka och som främjar kraftfullhet, ihärdighet och uthållighet. Den underlättar inlärning och stärker bärarens självförtroende. Onyx är en hemlighetsfull sten som hjälper bäraren att tro på sig själv. Den överför förmågan att fatta kloka beslut. Onyx har förmågan att lindra mental och fysisk stress.
 • Peridot - en lugnande sten som sägs vara bra mot depressioner. Den ger inpiration och hopp, en utvecklingssten.
 • Pyrit - hjälper vid oro och depression. Drar till sig pengar och lycka.
 • Rodokrosit - en sten som ger bäraren energi, frid och kärlek.
 • Rodonit - en lugnande sten som dämpar oro och förvirring.
 • Rosa kvarts (Rosenkvarts) - kärleksstenen. Denna sten skänker bäraren villkorslös kärlek och oändlig frid. Den öppnar upp och renar hjärtat på alla plan. Den skänker bäraren kärlek till sig själv och inre healing. Den drar till sig kärlek och förhållanden. I redan existerande förhållanden uppmuntrar den till villkorslös kärlek. Den återställer även tillit och harmoni. Rosenkvarts uppmuntrar självförlåtande och acceptans och väcker självtillit och självkänsla. Den lär den som har förlorat förmågan att älska sig själv och andra att åter kunna göra detta. Genom att hjälpa bäraren att acceptera nödvändiga förändringar är det en sten att ha vid till exempel medelålderskriser. Rosenkvarts hjälper vid trauman och kriser genom att vara lugnande och stöttande. Den sägs även öka fertiliteten.
 • Röd tigeröga/Tigeröga - är en beskyddande sten som traditionellt har burits som talisman mot onda tankar och förbannelser. Detta är en sten som löser upp blockerad kreativitet samt hjälper bäraren att upptäcka sina talanger och förmåger men visar även på brister man behöver arbeta med. Den lockar fram intigritet och visar hur makt skall utövas. Den hjälper till att samla ihop information och skapar ett sammanhang. Tigeröga är en bra sten att ta med sig på prov och viktiga möten då den påverkar bäraren att använda sitt förnuft vid beslutsfattande istället för sina känslor. Denna kristall sägs även verka mildrande på depressioner. Den står för pengar och lycka.
 • Rökkvarts - en sten som är bra mot depression och negativa känslor.
 • Sodalit - en lugnande sten som är bra mot ilska, nervositet och stress.
 • Turkos - sägs skänka anden tröst och kroppen välmående. Det är dessutom en renande sten som stimulerar romantisk kärlek samtidigt som den skänker inre lugn. Turkos är en empatisk och balanserande sten som hjälper bäraren med kreativa problemlösningar och lugnar nerverna vid offentliga framträdanden. Det är en bra sten vid utmattning, depression och panikattacker. Den sägs skifta färg när det finns risk för otrohet.
 

Välkommen

Välkommen till www.ulrikassmycken.n.nu.

Gilla gärna sidan!

Länkar

 

                                                                                                                                            
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)