Ulrikas smycken

Sötvattenspärlor och saltvattenspärlor

kallas alla pärlor som bildas i musslor som lever i sötvatten. Det är den vanligaste pärlan och förekommer naturligt i stora delar av världen. Inom smyckeindustrin använder man sig i stor utsträckning av sötvattenspärlor som oftast är odlade i Kina och Sydostasien. Pärlor har odlats under drygt hundra år.

Sötvattenspärlornas naturliga färg är oftast vit men kan också ha en svagt rosa eller krämfärgad nyans. De kan vara runda till svagt oregelbundna. Äkta sötvattenspärlor dvs inte odlade, är oerhört sällsynta. Sötvattenspärlor har en något mattare glans än saltvattenspärlor. Drar man en sötvattenspärla mot tänderna känns den något sträv.

En pärla bildas då en främmande partikel tex ett sandkorn, kommer in i musslan. Sandkornet skaver inuti musslan som då börjar skapa skickt av pärlemor runt sandkornet och efter ca 3 - 5 år har en vacker pärla skapats. Fördelen med sötvattensmusslor är att man kan få upp till 20 pärlor ur en och samma mussla. Musslan kan användas flera gånger. Många saltvattensmusslor dör efter första pärlan.

Genom att färga sötvattenspärlor kan man få dem i många olika nyanser. Formen kan också variera eftersom detta är ett naturmaterial. Blisterpärlor bildas genom att man sätter fast olika formade saker i skalet. Dessa oregelbundna pärlor har oftast sin naturliga färg. Barockpärlor eller nuggets är ojämna iformen och har ibland en något platt sida. Den kan vara allt ifrån mycket oregelbunden till nästan rund.

Biwapärlor är små risgrynsliknande pärlor som kommer från Biwasjön i Japan. Dessa pärlor var en av de allra första odlade sötvattenspärlorna som användes i kommersiellt syfte.

Saltvattenspärlor

En av de mest kända saltvattenspärlorna är den japanska Akoya pärlan. Den odlas utanför de japanska stränderna. Den har en storlek på mellan 6 - 10 mm i diameter och anses som en av de vackraste pärlorna i världen. Genom att stoppa in en odlad sötvattenspärla och en bit vävnad från en annan mussla, tvingar man Akoyaostronet till att börja producera pärlemor kring den främmande pärlan. Detta leder att man får perfekta runda pärlor. 

Den australiensiska pärlan odlas i det varma söderhavet. Denna pärla är känd som "the queen of pearls" på grund av sin storlek och färg. Den kan bli upp till 21 mm i diametern och kan skifta i färgen guld till silver.

Det första man tänker på när man ser pärlor från Tahiti är deras färg. Dessa pärlor har en fantastisk mörk färg som kan vara allt ifrån aubergin till pistage färgat. De kan bli upp till 18 mm i diametern.

Vill ni veta mer om naturliga pärlor kan jag tipsa om  www.silkesvagen.se/butiken/gen/parlor.htm 

En del av texten är hämtad därifrån.

 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.ulrikassmycken.n.nu.

Gilla gärna sidan!

Länkar

 

                                                                                                                                               
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)